Bagi yang ingin mencuba, di sini saya kongsikan resepi nasi ayam mudah dan sedap yang telah diubah suai mengikut cita rasa kami sekeluarga. Suami juga turut memberi pujian - nasi ayam yang dihasilkan ini 100% sedap. Lepas ni bolehlah dijadikan sebagai salah satu menu untuk berbuka puasa pula.

Resepi Nasi Ayam Mudah & Sedap         
(Resepi untuk 4-5 orang)
Ayam       
Untuk merebus :      
1/2 ekor ayam (dipotong)      
2 ulas bawang putih (dihiris)      
2 cm halia (diketuk)      
Air secukupnya      
- Rebus ayam sehingga empuk.      
- Angkat, toskan dan kemudian perap bersama bahan perapan selama 30 minit.       
Untuk perap :      
Sos tiram      
Kicap manis       
Madu      
1 cm halia (dikisar)      
2 ulas bawang putih (dikisar)      
- Goreng ayam yang sudah diperap sekejap sahaja - hingga keperangan. 
Nasi ayam      
4 cawan beras      
1 cm halia (dikisar)      
3 ulas bawang putih (dikisar)      
1 bunga lawang      
2 buah pelaga      
1 kayu manis      
2 sudu butter  
Susu full cream      
Garam      
Gula      
Air rebusan ayam      
- Basuh beras dan toskan. Masukkan ke dalam rice cooker.      
- Dengan menggunakan kuali, panaskan butter dan masukkan bahan kisar (bawang putih & halia), bunga lawang, buah pelaga dan kayu manis.  
- Setelah naik bau, masukkan air rebusan ayam, susu full cream, gula dan garam mengikut rasa dan biarkan mendidih.  
- Matikan api dan masukkan bahan ke dalam rice cooker untuk dimasak seperti biasa.      
* Sukatan untuk 4 cawan beras : 2 cawan air rebusan ayam dan 2 cawan susu full cream.
Sos      
5 biji cili merah (dikisar)      
5 ulas bawang putih (dikisar)      
2 cm halia (dikisar)      
1 sudu teh cuka      
1 sudu teh garam      
1 sudu teh gula      
1/2 cawan air rebusan ayam      
- Tumis bahan yang dikisar, kemudian masukkan cuka, garam, gula dan air rebusan ayam.  
- Gunakan api kecil dan masak hingga menjadi likat.
Kicap       
- Masak air kicap hasil perapan ayam tadi sehingga mendidih. 
Sup       
Air rebusan ayam      
Rempah sup      
Daun sup (dihiris)      
Garam      
- Didihkan air rebusan ayam, masukkan rempah sup, daun sup dan garam secukup rasa. 
Sayur       
Boleh dihidang bersama tomato, timun dan daud salad.
Siap. Selamat mencuba.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan