Isnin, 3 Jun 2013

ACAR TIMUN CAMPUR KISMIS HITAM DAN LADA BENGGALA


Sesekali ubah citarasa, kali ini buat acar timun campur kismis hitam. Takde kismis hitam, kismis biasa pun boleh.. Kalau ada kobis dan karot, lagi meriah rasanya. Sedap dimakan dengan nasi dan lauk gulai itik Cherryberry..lauk-lauk lain pun boleh.. Sebenarnya resipi ni, resipi orang lama..Tok Ngah saya selalu buat. saya cuma tambah sikit2 jer. Kalau Tok Ngah saya dulu, dia potong timun tebal2, kemudian dikelar nipis2, sebelum digaul dengan bahan2 lain.
Bahan-bahan
2 biji timun, buang empulur dan potong dadu panjang
1 cawan kismis hitam
1/2 biji lada benggala kuning, dihiris
1/2 biji lada benggala merah, dihiris
2cm halia muda, dimayang halus
1 ulas bawang putih, dimayang halus
1 biji bawang besar, dimayang halus
1 biji cili merah, dimayang halus
1 batang serai, dimayang halus
1 sudu teh garam
3 sudu besar gula
3 sudu besar cuka makan
Cara-cara
Campurkan bahan-bahan yang dimayang dengan cuka, gula dan garam. Kacau rata-rata, dan gaulkan dengan timun, kismis dan lada benggala. Sesuaikan rasa dan perap 15 minit sebelum dihidang.

Tiada ulasan: