Bahan-Bahannya
-      Udang dan Sotong (boleh juga gunakan ayam @ daging @ campur semua sekali, tapi better diasingkan.)
-      3 sudu besar pes tomyam
-      2 biji bawang besar - hiris bulat. Kalau dapat bawang bombay lagi best sbb rasa dia manis
-      5-10 biji cili padi - ketuk2 sket utk mendapatkan rasa pedas yang menyengat
-      3-4 batang serai - hiris 2,3 secara menyerong
-      1 inci halia - hiris
-      2 inci lengkuas - hiris
-      3-4 helai daun limau purut - lurutkan daripada batangnya
-      1 batang seleri - hiris
-      2 biji tomato - potong 4
-      karot, bunga kobis, putik jagung secukupnya - potong sesuka hati
-      Perahan limau nipis - ikut kemasaman yang dikehendaki
-      Air
-      Garam
Cara Membuatnya
-      Tuang air dalam periuk, masukkan pes tomyam, serai, lengkuas, halia, hirisan bawang besar, seleri dan cili padi. Masak sampai mendidih. (Api jangan terlalu kuat. Biar ia mendidih perlahan-lahan)
-      Masukkan sayur2 yang keras dulu (karot, putik jagung & bunga kobis) Biarkan seketika. Masukkan pula daun limau purut.
-      Masukkan udang, sotong. Didihkan sekejap.
-      Masukkan garam secukupnya.
-      Kemudian masukkan pula tomato.
-      Akhir sekali tuangkan perahan limau nipis. Padamkan api
-      Hidangkan panas2 bersama nasi putih dan gandingan lauk pauk yang lain.
-      Boleh juga dimakan bersama mee, bihun yang telah dicelur

Tiada ulasan:
Catat Ulasan