Khamis, 4 Julai 2013

Roti Bakar Special

Bahan-Bahan
Roti Gardernia
Telur
Mentega/marjerin
Mayonis
Garam
Serbuk lada hitam
Cara-cara
Ambil sekeping roti. Sapukan sebelahnya dengan marjerin/mentega dan mayonis disebelah yang satu lagi. Letakkan roti yang bersapu mentega atas tray/dulang pembakar. (Bhgn mayonis disebelah atas)
Ambik sekeping lagi roti, sapukan mentega. Potong bulat ditengah-tengahnya.
Tangkupkan roti tersebut dengan bahagian yang bersapu mayonis. (utk roti lapisan ke2 bhgn bersapu mentega disebelah atas.) Manakala roti yang dipotong bulat letakkan ditepi dulang.
Masukkan tray roti kedalam ketuhar yang telah dipanaskan.
Pecahkan telur. Tuang ke atas roti yang telah dilubangkan tadi. Taburkan dengan garam dan lada hitam. Bakar dengan api atas bawah sampai masak.
Hidangkan dengan sos cili yang sesuai.
Roti Bakar Special Oleh:Norashikin Rahmat cc : www.facebook.com/bukuresepi Bahan-Bahan Roti Gardernia Telur Mentega/marjerin Mayonis Garam Serbuk lada hitam  Cara-cara Ambil sekeping roti. Sapukan sebelahnya dengan marjerin/mentega dan mayonis disebelah yang satu lagi. Letakkan roti yang bersapu mentega atas tray/dulang pembakar. (Bhgn mayonis disebelah atas) Ambik sekeping lagi roti, sapukan mentega. Potong bulat ditengah-tengahnya. Tangkupkan roti tersebut dengan bahagian yang bersapu mayonis. (utk roti lapisan ke2 bhgn bersapu mentega disebelah atas.) Manakala roti yang dipotong bulat letakkan ditepi dulang. Masukkan tray roti kedalam ketuhar yang telah dipanaskan. Pecahkan telur. Tuang ke atas roti yang telah dilubangkan tadi. Taburkan dengan garam dan lada hitam. Bakar dengan api atas bawah sampai masak. Hidangkan dengan sos cili yang sesuai. P/s : sedap makan panas-panas
P/s : sedap makan panas-panas
Oleh:Norashikin Rahmat

Tiada ulasan: